info_outlineMiért piacvezető a Green Glue?

A Green Glue gél piacvezető pozícióját kiváló hangszigetelési tulajdonságain túl rettentő könnyű alkalmazhatóságával és kiemelkedő költséghatékonyságával érte el. Kiválóan használható nem csak új építésű falszerkezetekben, hanem az utólagos hangszigetelési megoldások során is.

Napjaink egyre nagyobb problémája a zajártalom.

Rohanó életünkben felértékelődik és fontosabbá válik az a kis idő melyet pihenéssel, kikapcsolódással tudunk tölteni. Ilyenkor általában családunkra, zenehallgatásra, filmnézésre, olvasásra szeretnénk koncentrálni. Ezt az idillt rettenetesen zavarja a szomszédból áthatoló, vagy a külső környezettől származó zaj, ricsaj.

Miben is rejlik a Green Glue gél hatékonysága?

Rezgés továbbítás:

A viszkoelaszikus anyag jelentősen megnöveli a falszerkezet rezgéscsillapítását. Míg a hagyományos technológiájú falakban rezgések messzire eljutnak jelentősebb csökkenés (csillapítás) nélkül. A Green Glue géllel szerelt falban rövid távon elhalnak ezek a rezgéshullámok, energiájuk hővé alakul át. Laboratóriumi teszten hasonlították össze egy natúr csillapítatlan gipszkartonlap és egy Green Glue-val csillapított lapban a rezgések terjedését. Az első mérést a rezgés forrásánál végezték, másodikat pedig a forrástól 2,43m (8 láb) távolságban. A kapott diagram beszédesen mutatja a Green Glue hatékonyságát.

Rezgéscsillapítás:

Másik vizsgálat során pedig azt mérték mennyi idő alatt ülnek el a rezgések különböző képpen csillapított gipszkarton lapokban. Jól látható, hogy a Green Glue-val csillapított szerkezet esetén drasztikus a javulás a hagyományos szerkezethez képest. A csillapítási tényező két nagyságrendet javult, vagyis 100 szorosára nőt.

Dupla 12mm-es gipszkarton. csillapítási tényező: 0,006

Dupla 12mm-es gipszkarton ragasztóval. csillapítási tényező: 0,032

Dupla 12mm-es gipszkarton 75%-os Green Glue fedetséggel csillapítási tényező: 0,35

Dupla 12mm-es gipszkarton 100%-os Green Glue fedetséggel csillapítási tényező: 0,5 +

volume_offMiért jó mind ez a hangszigetelésben?

Amennyiben a hanghullámok energiája gyorsan elnyelődik a falszerkezetben és ott hővé alakul, akkor a rezgések nem, vagy csak kis mértékben jutnak át a fal túloldalára, hogy ott hanghullámokat gerjesszenek, és ezáltal létrejöjjön az áthallás. Minél több rezgés nyelődik el a fal szerkezetben annál jobb a csillapítása, tehát a hangszigetelése. Sajnos a képet tovább árnyalja, hogy anyagok általában nem egyenlően csillapítják a különböző frekvenciájú rezgéseket. Főként az alacsony frekvencia tartományban, tehát a mélyhangok esetében romlanak a hangszigetelési értékek. A következő mérés azt vizsgálta hogyan alakul egy hagyományos dupla gipszkartonból épített fal, és egy Green Glue-val csillapított dupla gipszkarton fal hangcsillapítása különböző frekvenciákon.

Jól látszik, hogy a Gree Glue lényegesen javítja a gipszkarton falak hanggátlását. Kiemelkedő a 80-100 Hz környékén mért csillapítási érték. Jótékonyan javítja ki az anyag szerkezetéből adódó hanggátlás csökkenést. Sőt nagyon jó értéket mutat a beszédtartomány alatti, a zajok és mélysugárzók által igen terhelt tartományban. Magasabb frekvenciákon pedig jelentősen javítani tudja egyszerű gipszkarton lapok hangszigetelési tulajdonságait.

Tehát a Green Glue nagyszerűsége

abban rejlik, hogy nem szükséges speciális és drága anyagokat beszerezni a hangszigetelés javításához, melyek rétegei sokszor jelentősen megnövelik a falszerkezet keresztmetszetét. Hanem csupán az eddig alkalmazott építési technológiához hozzá kell adni (egy vagy több) 2-4 mm-es Green Glue réteget és a létrejött fal hangszigetelése jelentős mértékű javulást mutat. Máris elérve az áhított hangszigetelési szintet (tehát a csendet.)

Végezetül néhány összehasonlító mérési érték különböző rétegrendű könnyűszerkezetes falaknál. (a képre kattintva megtekinthető nagyobb méretben is)